Plán akcí 01-06/2015

24.01. - Divadelní představení
25.01. - Dětský karneval
31.01. - Bowlingový turnaj
14.02. - Rybářský ples
07.03. - Obecní ples
30.04. - Pálení čarodějnic
23.05. - Sportovně-dětský den
20.06. - Letní slavnost

 

 



 



  


Počasí online
Všechny kategorie > Obecná kategorie > Obec > Pálení listí
Celkem příspěvků: 13 - Stránek (2): [1] 2
Autor: Lucie Mc Mullin
Vloženo: 10.11.2011 - 12:01
Předmět: Pálení listí
Chtěla bych poprosit zodpovědné občany Hlušovic, aby se slitovali nad zdravím nás všech a omezili pálení zahradního odpadu (o pálení odpadků a dalších nevhodných látek v krbech ani nemluvím.) Divíme se, že naše děti neustále kašlou, a že jsme všeobecně daleko více nemocní, nicméně nejsme ochotni se chovat rozumně. Nechápu, že v době, kdy většina z nás vlastní bio popelnice, je někomu zatěžko shrabané listí a trávu do nich naházet. Sběrný dvůr v Olomouci také není tak daleko.
Autor: Denisa Andrésová
Vloženo: 15.11.2011 - 00:04
Předmět: re: Pálení listí
Dobrý den,
ano, připojuji se také názoru pí Mc Mullin ohledně pálení listí v naší obci. My ani nemusíme čekat na smog, který momentálně dusí celé Česko, my se dusíme de facto pravidelně, a to díky našim spoluobčanům, kteří, z mě neznámého důvodu, nelikviduje listí pomocí BIO popelnic. Nejvíce si tohoto nejspíš povšimnou ti, kteří se snaží pravidelně chodit ven, jako třeba my, maminky s dětmi. Dost často si říkám, jestli pro mé děti není lepší zůstat doma........
Autor: Tomáš Nový
Vloženo: 15.11.2011 - 08:02
Předmět: re: Pálení listí
No ono už to tak na vesnicích chodí, odpad se zde dělí na shoří a neshoří... Osobně ale myslím, že kouř práve ze spáleného listí není nebezpečný, natož rakovinotvorný, akorát dost smrdí... Holt se musíte přzpůsobit životu na vesnici nebo jt zpět do města, buďte rády, že nejste na Mostecku nebo Karvinsku..
Autor: Pavel Adamovský
Vloženo: 15.11.2011 - 12:22
Předmět: re: Pálení listí
Dělit odpad na shoří a neshoří je opravdu výborný nápad! Třeba různé plasty, pet láhve a podobně taky shoří, ale co se při jejich hoření uvolňuje do ovzduší víme moc dobře. Co se týká listí, je podle zákona č. 86/2002 Sb. O ochraně ovzduší povoleno pálit pouze "suché rostlinné materiály". Při pálení suchého listí nevzniká žádný černý kouř, který obvykle vidíme. V drtivé většině případu se pálí vlhké listí, kde při nedokonalém spalování různé nespálené zbytky létají vzduchem a dělají onen černý kouř a popílek, který se usazuje po okolí a zdraví rozhodně nepřispívá. Žijeme v 21. století, většina z nás má biopopelnice, které se stále ještě vyváží (poslední svoz je 21.11.), nebo kompost, tak proč to řešit spalováním a obtěžovat tím své okolí?
Autor: Jakub Lorenc
Vloženo: 16.11.2011 - 07:07
Předmět: re: Pálení listí
Myslím, že vzhledem k tomu, že většina lidí co listí pálí je už dávno důchodového věku, tak si tady můžete pěkně potlachat, ale srejně to k ničemu nebude. Nemyslím si že zrovna tito lidé by chodili na tohle fórum
Jo a ještě sem nikdy neviděl, že by z mokrého listí šel černý kouř. Asi nějaká novinka.
Celkově listí pálí lidé, kteří mají velké zahrady a to jedna, dvě, nebo tři biopopelnice nevyřeší a už vidím někoho kdo si dá na kompost třeba ořechové listí. To by kompostoval asi hodně dlouho
Autor: Tomáš Nový
Vloženo: 16.11.2011 - 09:37
Předmět: re: Pálení listí
Pan Lorenc má pravdu, mokrý listí nedělá černej dým... Ale buďte rádi, poslanci už "vaří" zákon, aby obce mohly kontrolovat kdo čím topí... Má to jednu nevýhodu, vrátíme se do dob komunistů, kdy soused bude opět udávat souseda (rozuměj- přistěhovalec starousedlíka).
Biopopelnice, tento převratný vynález, který stojí kolem 1tisíce korun je leda tak pro obyvatele satelitu, kteří tam párkrát za měsíc nahází trávu z "golfových" trávníků... Zkuste tam naházet listí z jednoho stromu... Nevleze se, och, jak je to možné, je to přece všehospásná biopopelnice... Takových popelnic by musel mít člověk půl tuctu... A to při ceně 1000Kč za jednu je docela pálka, navíc když na ni obec nic nepřispívá... to si každý rozmyslí, jestli to spálí nebo dá do ní...
Co se týče kompostu, ten člověk taky nemůže mít, protože to sousedovi vadí, jak smrdí...
Tohle je začarované kruh, ať obec radši na podzim nechá přistavit kontejner a listí se naháže tam...
Autor: Lucie Mc Mullin
Vloženo: 16.11.2011 - 12:00
Předmět: re: Pálení listí
Ano, pánové, jelikož teď máme demokracii, chovejme se ještě více jako vesničtí burani, protože můžeme. Na Vaše "argumenty" opravdu nestojí za to reagovat. Domnívala jsem se, že toto Fórum je
k dispozici občanům Hlušovic k vyjádření věcných podnětů k tomu, jak zlepšit naše společné soužití. Evidentně jsem se mýlila.
Autor: Jakub Lorenc
Vloženo: 16.11.2011 - 13:07
Předmět: re: Pálení listí
Ne, ne. Nemýlila. Akorát bych chtěl vidět, co tito občané kteří mají zahrady okolo 3000m2 plochy mají dělat.
To je sice krásné, že tady napíšete dát vše do biopopelnic. Souhlasím.
Ale kolik m2 má Vaše zahrada a kolik na ní máte stromů? Chtěl bych vidět kohokoliv jak si kupuje ze svojeho deset popelnic, aby je využil měsíc v roce a jinak mu ležely doma a akorát zabíraly místo.
Když už, tak by to chtělo vymyslet něco lepšího, než jen to, že listí z dvaceti stromů dáme do biopopelnic.
To jaksi prostě nejde a myslím že to musí každý pochopit. Mě ten kouř taky vadí, ale těch pár dnů v roce to prostě vydržím.
Nemyslím si že by to občany, kteří listí pálí bavilo a dělali Vám to naschvál.
Autor: Lucie Mc Mullin
Vloženo: 16.11.2011 - 13:29
Předmět: re: Pálení listí
Ale já jsem přece nenaznačovala, že by někdo dělal něco naschvál. Jde mi jen o to zamyslet se, jak macešsky se chováme k naší planetě a jak si metodicky ničíme naše zdraví. Je pravda, že proti některým máme opravdu malé zahrady, nicméně bych jako první souhlasila a přispěla na přistavení zvláštního kontejneru na listí a trávu na podzim.
Autor: Tomáš Nový
Vloženo: 16.11.2011 - 18:05
Předmět: re: Pálení listí
Tak nakonec debata nebyla zbytečná, kontejner na listí se ujal... teď jen dát to vědět zastupitelům...
Celkem příspěvků: 13 - Stránek (2): [1] 2
Pro přidání příspěvku do této konference se musíte přihlásit.